Dones

8 de març de 2022

MONTSERRAT ABELLÓ

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

19 de novembre de 2021

ESTEREOTIPS I ROLS DE GÈNERE

A càrrec de l’Àrea d’Igualtat del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Sala de Lectura va acollir la xerrada-debat Estereotips de gènere vinculats a la violència masclista. Ens van explicar com influeixen els rols associats a altres factors a fomentar la violència envers les dones.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

6 de març de 2020

ISABEL-CLARA SIMÓ

Arran del traspàs de l’escriptora feminista Isabel-Clara Simó s’ha acordat realitzar un acte en reconeixement a la seva tasca que, molt sovint, no ha rebut la difusió que mereixia.

A través d’una exposició-col·loqui amenitzada per una projecció amb fragments de la seva vida, s’ha pogut fer un viatge a través de les seves aportacions literàries i de manera de fer.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

8 de març de 2019

HOMENATGE A LES PUNTAIRES

Per a la celebració del Dia de la Dona, enguany s’ha acordat realitzar un homenatge a les dones que al llarg de varies generacions han dedicat les seves mans a l’art de la punta de coixí.

Així doncs, conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues i el Casal Municipal de la Gent Gran, s’ha organitzat la presentació del llibre La punta de l’Arboç. També, a nivell municipal, s’ha realitzat un homenatge a les puntaires del poble de les quals, després de realitzar un treball de recerca biogràfica, s’han elaborat una sèrie de plafons de reconeixement a l’aportació d’aquesta tècnica artesana de sis dones. Els plafons van estar a l’exposició, i després restaran a la Sala de Lectura Antoni Margarit passant a formar part del patrimoni de la mateixa.

Moltes gràcies a totes les participants!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

19 d’abril de 2018

DONES, POLÍTICA I SOCIETAT. COM HO FEM?

Aquest passat dijous 19 d’abril va tenir lloc aquesta participativa activitat que van dinamitzar Mireia Chalamanch i Anna Boix. L’acte va ser tot un èxit i va comptar amb la presència d’unes vint-i-cinc persones.

Aquí us deixem una galeria fotogràfica:

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

9 de març de 2018

MONTSERRAT ROIG. UN REFERENT PER A LES DONES D’AVUI

A les 19.30h va començar l’acte amb la lectura del Manifest del Dia Internacional de es Dones. El podeu llegir a continuació:

Cada 8 de març, les dones de tot el món alcem les nostres veus per reivindicar la igualtat efectiva entre homes i dones perquè els nostres drets socials, polítics i econòmics són innegociables. Les dones, des de les nostres diversitats, som més de la meitat de la població mundial i cal que formem part de la presa de decisions en tots els àmbits i estaments. Cal que el nostre dret a la participació social i política sigui una prioritat.

Aquest any, a més a més, també ha tingut lloc una Vaga Feminista organitzada per organitzacions socials i el moviment feminista a la qual donen suport, entre d’altres, els sindicats majoritaris que han fet “aturades laborals” de dues hores per denunciar la desigualtat, la precarietat i la violència vers les dones, amb la voluntat que aquesta afecti l’ocupació, el consum i l’educació.

Des del nostre municipi donem suport a les reivindicacions de la Vaga Feminista. Una vaga que tal i com diu el Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC)“va més enllà del que s’identifica com atur laboral perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida”, per això hi donem suport.

Avui ens tornem a trobar per commemorar el dia internacional de les dones i per reclamar, novament, la igualtat entre dones i homes. En ple S.XXI, les últimes notícies ens transporten a principis del S.XX. Quan els governants, les persones responsables de legislar, no són conscients ni tenen cap mena d’intenció d’actuar en relació a la diferència real i existent entre el sou, per la mateixa feina, de les dones respecte als homes. Concretament, segons les últimes dades de l’Eurostat és un 14,9%. Quan es creu que “això no és important” o quan es manifesta que “en això nosaltres no ens hi posem” és quan la societat, el poble, les dones i els homes, ens hem de rebel·lar, posar -nos de peu i dir “NO, aquesta no és la societat on vull viure. NO aquestes no són les decisions que ha de prendre el govern”. És el que es diu la bretxa salarial, la diferència de sou entre els homes i les dones per la mateixa feina. És una forma més de violència envers les dones, la violència econòmica.

Fa més de 20 anys, més de 20 anys!, que se celebra, any rere any, el dia de la igualtat salarial; “L’equal pay”. Organitzat per la Federació Internacional Business and Professional Women (BPW) i que té per finalitat lluitar per la igualtat salarial entre homes i dones. Però aquestes campanyes no serveixen de res si no van acompanyades de normes específiques i sancions, si són necessàries, per tal d’evitar que es dilati aquesta injustícia. Volem una societat igualitària, volem una societat justa, rica, equilibrada, amb el foment del talent com un dels eixos de creixement i generació de riquesa.

Les dones formen part de la societat, part activa, principal i bàsica pel desenvolupament de la societat, del futur. Per poder avançar, com a societat, s’ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament, del sexe que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governants reaccionin, perquè es legisli allò que és injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre per aconseguir una societat justa i igualitària.

Aquest és el gran repte que tenim al davant, i l’hem d’assolir amb la col·laboració i la complicitat de totes les institucions, agents socials i de les dones i els homes dels nostres pobles i ciutats, perquè només així podrem fer-ho realitat.

A continuació es va fer una breu explicació de la biografia de Montserrat Roig i es va mostrar els llibres d’aquesta escriptora que hi han a la Sala de Lectura.

Seguidament es va passar un audiovisual amb imatges que acompanyaven algunes frases i fets de la vida de la protagonista per tal d’entrar en debat. Els participants van poder reflexionar i comentar el significat de les mateixes compartint els seus pensaments i/o experiències.

Tot plegat va acabar amb un pica-pica on el debat va continuar.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

8 de març de 2017

Iguals vol dir iguals

El passat 8 de març va tenir lloc a la Sala de Lectura Antoni Margarit la xerrada col·loqui “Qualitats femenines i diferents arquetips de dones” a càrrec de l‘Assumpta Ollé i la Núria Pitarch, dues veïnes de Sant Cugat.

7

Per començar, la M.Àngels Tenas va donar la benvinguda a les més de trenta persones que van assistir a l’acte de commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

6

Després, l’Assumpta Ollé va explicar en termes generals les qualitats més rellevants de tenen les dones i es va centrar en una de les més misterioses, que és la intuïció.

A continuació, la Núria Pitarch va agafar el relleu i va aprofundir en aquesta qualitat difícil de descriure, i va explicar que tan homes com dones la poden tenir. També va posar en coneixement dels assistents diferents maneres de posar a prova aquesta qualitat amb exercicis fàcils basats en la psicologia i la motivació.

3

Després, l’Assumpta Ollé va fer una classificació de com es podien definir les dones a través de les deesses gregues. Les va presentar en dos grups: les deesses independents i les dependents. Així, cadascú va poder saber a quina s’assemblava segons el que simbolitzava. Artemisa, Dèmeter, Afrodita, Perséfone, Atena…

En acabar, la xerrada, tothom qui ho va voler va poder preguntar i comentar amb les conferenciants els dubtes i les vivències que cregueren oportú.

I finalment, un dolç pica-pica acompanyat de cava per celebrar que la vetllada havia sigut tot un èxit.

5

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

21 al 25 de novembre de 2016

MOSTRA DE LLIBRES DE TEMÀTICA FEMENINA

Dia internacional contra la violència envers les dones

El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Minerva, Patricia i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Adela (Dedé) Miraval és l’única germana que va sobreviure, i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

RELACIÓ DE LLIBRES EXPOSATS

cam00906

LLIBRES PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

– Presoneres del progrés. Fragmentació i felicitat femenina (Esther Borrell)
– Asegurando el tipo. Desigualdad social y discriminación salarial (Diputació de Barcelona)
– Las mujeres que aman demasiado (Robin Norwood)
– Sabem fer i fem saber (Xarxa Feminista)
– Dones i treball (Generalitat de Catalunya)
– Mascles no masclistes (Teresa Pàmies)
– Recull de termes. Dones i treball (Generalitat de Catalunya)
– Francesca Martín
– El tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació (Generalitat de Catalunya)
– Guía de formación para la participación social y politica de las mujeres (L. Martínez/R. Escapa)
– Violència: tolerància zero (Obra social “La caixa”)
– Els ODM davant el repte de la igualtat de gènere (Fundació pau i solidaritat)
– EL grito silenciaddo (Ana Tortajada)
– Les dones i les filosofies (Diputació de Barcelona)

cam00908

VIDES DE DONES

– La Bella Otero (Carmen Posadas)
– Cautiva en Arabia (Cristina Morató)
– Dentro de mi (Doris Lessing)
– Sara Kirchner. La Senyoreta Sara (Jordi Vdidal Pla)
– Opinió de dona (Teresa Pàmies)
– Diario (Ana Frank)
– Catalanes del IX al XIX
– La vida heroica de Marie Curie (Ève Curie)
– Cleopatra (Emil Ludwig)
– Concepción Arenal (María Campo A.)
– Doña Jimena Díaz de Vivar (María Teresa León)
– L’empremta de dones de Sant Cugat Sesgarrigues al segle XX
– Audacias femeninas (Carlos García Gual)
– Isabel La Cruzada (W.T. Walsh)
– María Antonieta (Stefan Zweig)
– Sor Patrocinio (Benjamín Jarnés
– Teresa de Ávila (Rossa Rossi)
– Léila o la vida de George Sand (André Marmois)

cam00910

DONES ESCRIPTORES

– El diari lila de la Carlota (Gemma Lienas)
– Lo color més blau (aria Aaurèlia Capmany)
– Orient, occident (Maria de la Pau Janer)
– Mal de pedres (Milena Agus)
– Proves falses (Donna Leon)
– L’enigma Colom (Maria Carme Roca)
– Fades de foc (Carme Arrufat)
– Els dies difícils (Maria Mercè Roca)
– Aquells temps, aquells amors (Remei Margarit)
– La confidència (Remei Margarit)
– Haikús del camioner (Dolors Miquel)
– Obra poètica 1919-1929 (Ana Maria de Saavedra)
– Prou! (Pilar Rahola)
– Batec de paraules (Joana Raspall)
– Bruixa de dol (Maria Mercè Marçal)
– Obra poètica de Teresa de Jesús
-Perennia (Mònica Miró Vinaixa)

Sant Cugat Sesgarrigues