Lectures 2020

La NOVEL·LA  de NOVEMBRE de 2020

La darrera lectura de l’any és la novel·la La pregària del Diable de l’escriptor Jordi Cabré.

grup62.cat

SINOPSI

A la Catalunya de mitjan segle XVII, en un clima de crisi i de decadència política i social, l’argenter barceloní Bernat Ros es trasllada al Montseny per buscar ametistes. El contacte amb la natura i la gent de la baronia de Taradell i Viladrau, en especial amb l’enigmàtica Elda, el submergeix en un món de supersticions i poders ocults que el menen a un descens al món de la bruixeria i els coneixements prohibits. L’aparent placidesa de la baronia oculta un rerefons diabòlic i la presència constant d’uns núvols de tempesta en els ànims de la gent amenacen d’esclatar amb una violència desconeguda.

L’AUTOR

elpuntavui.cat

Jordi Cabré (Barcelona, 1974) és advocat i gestor cultural. Literàriament ha cultivat en especial el gènere novel·lístic i l’assaig. L’any 2000 publicà la primera novel·la, Postal de Krypton, i el 2007 La pregària del Diable, guanyadora del premi El Lector de L’Odissea. El 2004 ja va ser finalista del premi Sant Jordi amb Rubik a les palpentes i, dos anys després, obtenia el premi Ciutat de Palma-Llorenç Villalonga de novel·la amb El virus de la tristesa. És articulista del diari Avui i El Punt, com també col·laborador en diversos mitjans radiofònics o audiovisuals com TV3, RAC1 i Catalunya Ràdio.


La NOVEL·LA  de SETEMBRE de 2020

La primera novel·la d’aquest inici de temporada és El fibló de l’escriptora i periodista Sílvia Soler.

SINOPSI

“Era possible que aquella casa, a la qual havíem anat a parar els meus germans i jo arrossegant l’ànima i que havíem trobat tan deteriorada, com un espectre del que un dia havia estat… era possible que guardés l’ànima de les coses bones del passat que s’esborrava, l’essència dels anys lluminosos, que ens connectés amb un batec latent que encara érem a temps de recuperar?”.

L’AUTORA

grup62.cat

Sílvia Soler i Guasch (Figueres, 5 d’octubre de 1961) és una escriptora i periodista catalana.

Es va llicenciar en ciències de la informació. Al llarg de la seva trajectòria laboral ha exercit de redactora de programes de ràdio i de col·laboradora en diferents mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, Televisió de Catalunya i el diari Ara. Va ser guionista d’El matí de Josep Cuní de Catalunya Ràdio.

La seva obra s’ha traduït a múltiples idiomes: anglès, castellà, italià, francès i portuguès. És germana de Blanca i Toni Soler i Guasch i filla de la poeta Carme Guasch.


La NOVEL·LA  de JUNY de 2020

La novel·la és Pedres Blanques escrita per la catalana Rosa M. Prat i Balaguer.

SINOPSI

Pedres blanques és una novel·la històrica del segle XIV que tracta de la confrontació de la comunitat religiosa del monestir de les monges clarisses de Santa Maria de Petras Albas de la vila de Sarrià amb el Papa Benet XII d’Avinyó.
Tot s’origina quan el pontífex vol reformar els ordes religiosos i promulga les Constitucions. L’abadessa Sobirana Olzet i la comunitat de monges de Pedralbes defensen els privilegis concedits per la reina Elisenda de Montcada i de Pinós, la quarta esposa del rei Jaume II de la Corona d’Aragó, al monestir en el moment de la seva creació, basats en l’autogestió del patrimoni econòmic i la llibertat d’entrar i sortir del cenobi. A causa de l’enfrontament, el Papa decreta la clausura de les monges i, per regir el monestir, nomena un administrador i uns confessors.
L’abadessa lluitarà pels drets de la comunitat i per la llibertat dels seus sentiments. Els esdeveniments li faran reviure el seu passat adolescent.

L’AUTORA

diarideterrassa.es

Rosa Maria Prat i Balaguer va néixer a Terrassa el 1950 i viu a Sant Sadurní d’Anoia. És doctora en Ciències de l’Educació i llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona. Va exercir de mestra i directora d’educació primària i actualment està jubilada. Ha estat membre del Consell de Cent Lectors del Premi de Narrativa de l’Odissea de Vilafranca del Penedès i el 2015 va formar part del seu jurat. També és membre del Club de Lectura Celler de Lletres de la Biblioteca Municipal de Sant Sadurní i el 2015 va formar part del jurat del Primer Premi de Novel·la curta convocat per aquesta biblioteca.


La NOVEL·LA  de MARÇ de 2020

Aquest mes la novel·la escollida pel Club de Lectura Lletres de Colors és Con sabor a Irlanda de Olivia Ardey.

SINOPSI

Després d’un divorci car i decebedor, Connor no vol saber res de dones. Com una broma del destí, es veu obligat a suportar la dolça insolència d’una cuinera que, cada dia, deixa una nota al costat del sopar que prepara per a ell. Per compromís, forma part del jurat d’un concurs fotogràfic i, en el lliurament de premis, comparteix taula amb una simpàtica desconeguda a la qual coneix millor del que s’imagina.
Quan la Lys va perdre el seu nadó la seva vida va deixar de tenir sentit. Viu bolcada en el seu treball com a cuinera per a una família adinerada. Quedar finalista en un concurs a què es va presentar per casualitat és la injecció d’optimisme que tant necessita. Quan coneix a Connor O’Brien, no sospita que es tracta del mateix desconegut a qui intenta animar amb les seves millors receptes. La Lys no oblida el seu origen humil i la seva infància necessitada. En Connor sempre s’ha mogut en un ambient acomodat. No tenen res en comú, llevat de la forta atracció que sent l’un per l’altre. Però el destí està ple de sorpreses i de vegades la persona més insospitada té el poder de retornar-nos la il·lusió i les ganes de viure.

L’AUTORA

Font: elrincondelanovelaromantica

Olivia Ardey és el nom literari de l’escriptora valenciana Montserrat Yedra Adell. Olivia va néixer a Alemanya el 1964 i poc després la seva família es va traslladar a València, ciutat no viu actualment. En el seu fer literari, amés de contes i relats, destaca per les seves novel·les romàntiques.
L’any 2014 va guanyar varis premis com l’AURA 2014, el Chick-Lit España i el Premi Of the Record a la Millor Autora Nacional.


La NOVEL·LA  de GENER de 2020

Aquest mes la novel·la escollida pel Club de Lectura Lletres de Colors és Los días de Jesús en la escuela de J. M. Coetzee.

megustaleer.com

SINOPSI

El David és un nen que sempre fa preguntes. En Simón i la Inés, que tenen cura d’ell, intenten respondre-li de la millor manera possible. Acaben d’ instal·lar-se al poble d’Estrella per començar una nova vida. El David ja té amics i el seu gos Bolívar li fa companyia. Però, a punt de fer set anys, ha arribat el moment d’escolaritzar-lo. Així que l’inscriuen a l’Acadèmia de Dansa. Allà, amb les seves noves sabatilles daurades, aprèn a baixar els números de cel. Però també descobreix algunes coses terribles que els adults són capaços de fer.

En aquest fascinant relat al·legòric, Coetzee s’enfronta amb mestria a les grans qüestions sobre la infància, el que significa ser pare, la constant batalla entre emoció i intel·lecte i com vam triar viure la nostra vida.

L’AUTOR

akunazentroa.eus

John Maxwell Coetzee (Ciutat del Cap, Sud-àfrica, 1940) és un escriptor australià, d’origen sud-africà, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any 2003.

Va néixer el 9 de febrer del 1940 a Ciutat del Cap i va passar la infantesa i la primera etapa formativa entre la seva ciutat natal i Worcester, de la província de Cap Occidental. Després d’estudiar en una escola catòlica, va estudiar anglès i matemàtiques a la Universitat de Ciutat del Cap.

Als inicis de la dècada del 1960, es va desplaçar a Londres, on va treballar durant algun temps com a programador informàtic per a la companyia IBM. Posteriorment, realitzà un postgrau en literatura a la Universitat de Texas (EUA), i fou professor de llengua i literatura anglesa a la Universitat de Buffalo. El 1984, retornà al seu país, en què fou professor de literatura anglesa a la Universitat de Ciutat del Cap, fins a la seva jubilació l’any 2002. En l’actualitat, exerceix funcions d’investigador en el Departament d’anglès de la Universitat d’Adelaida (Austràlia). Coincidint amb la Setmana Literària d’Adelaida de l’any 2006, Coetzee va rebre la nacionalitat australiana, sense que això l’hagi allunyat de Sud-àfrica, el seu lloc de naixement i on transcorre gran part de la seva obra.

En les seves obres, marcades per un estil simbòlic i metafòric, qüestiona el règim de l’apartheid i qualsevol tipus de racisme, i explora les seves negatives conseqüències en l’ésser humà i la seva societat. Critica la violència contra altres humans o contra els animals i la infligida en nom de diverses menes d’ideologia. És un dels màxims exponents del corrent postmodernista.

Va ser el primer escriptor guardonat en dues ocasions amb el Premi Booker, el més prestigiós de la literatura en llengua anglesa, l’any 1983 per Life & Times of Michael K i el 1999 per Disgrace.

L’any 2003, fou guardonat amb el Premi Nobel de Literatura per una obra que retrata d’innombrables maneres la sorprenent implicació del foraster, i esdevingué el quart africà a obtenir aquest reconeixement.

Sant Cugat Sesgarrigues