Lectures 2024

La NOVEL·LA de JUNY de 2024

Per encarar l’estiu, els i les membres del Club de Lectura Lletres de Colors llegiràn la novel·la L’home que tot ho veia de l’escriptora britànica Deborah Levy.

SINOPSI

En Saul Adler es atropellat dues vegades al mateix lloc, el pas zebra d’Abbey Road, famós per la foto dels Beatles. La primera vegada va ser l’any 1988 i en Saul -un historiador especialitzat en l’Europa de l’Est- tenia una cita amb la seva novia Jennifer, amb qui trencarà aquell dia. Poc després viatja a la RDA, on viurà un perillós amor clandestí amb el seu guia i traductor (encarregat, de fet, de controlar els seus moviments). La segona es el 2016 i aquesta vegada en Saul acaba a l’hospital, on reviurà el seu viatge a Berlín i repassarà altres fets de la seva vida, aportant una insòlita lucidesa i una nova llum a tot allò que el lector coneix.

L’AUTORA


Escriptora i dramaturga britànica, Deborah Levy (Johannesburg, 1959) va néixer a Sud-àfrica però va créixer i va estudiar a Anglaterra.

Levy va iniciar els seus estudis al Dartington College of Arts i als 21 anys va començar a escriure les seves primeres obres, algunes de les quals van ser escollides per la Royal Shakespeare Company.

En el camp de la narrativa, Levy ha escrit diverses novel·les, i Nadando a casa és la seva obra més coneguda a nivell internacional, arribant a ser finalista del Man Booker Prize de 2012. A més, l’autora també ha publicat poesia i relat, arribant a ser finalista de guardons com el de la BBC o el Frank O’Connor de Relat.

+++++++++++++++


La NOVEL·LA de MAIG de 2024

Per continuar l’any, el Club de Lectura Lletres de Colors llegirà la novel·la Cançó de la plana de Kent Haruf.

SINOPSI

Al petit poble de Holt, Colorado, un professor s’ha de fer càrrec dels seus dos fills, que s’inicien en l’aventura de viure, després de la desaparició de la seva dona; una adolescent embarassada és rebutjada per la seva mare i es veu obligada a buscar refugi, i dos germans solitaris d’edat avançada que viuen en una granja dels afores veuen com el seu dia a dia s’altera sense remei quan decideixen acollir un hoste inesperat.

L’AUTOR


Alan Kent Haruf (1943-2014) va néixer a Pueblo (Colorado), fill d’un metodista. Es va graduar amb un BA a la Nebraska Wesleyan University el 1965, on més tard esdevindria professor, i va guanyar un MFA a la Universitat d’Iowa el 1973.
Abans d’esdevenir escriptor, Haruf va treballar a diversos llocs, entre els quals una granja de pollastres de Colorado, una empresa constructora de Wyoming, un hospital de rehabilitació a Denver, un hospital a Phoenix, una biblioteca presidencial a Iowa, un institut alternatiu a Wisconsin, així com de mestre d’anglès amb el Cos de Pau a Turquia i com a professor a les universitats de Nebraska i Illinois. Va viure amb la seva muller, Cathy, a Salida (Colorado) fins a la seva mort el 2014. Va tenir tres filles del seu primer matrimoni.
Totes les seves novel·les tenen lloc a la ciutat fictícia de Holt, ubicada a la part oriental de l’estat de Colorado. Holt s’inspira en el poble de Yuma, lloc on Haruf va viure durant els anys 80 del segle xx.

+++++++++++++++L

La NOVEL·LA de MARÇ de 2024

El segon llibre d’aquest 2024 serà Homes sota el sol i Retorn a Haifa, dues novel·les breus en un sol volum escrit pel palestí Gassan Kanafani.

SINOPSI

Tres emigrats clandestins fugen de la terra natal a Homes sota el sol (1963); un matrimoni palestí que va abandonar el seu nadó el retroba al cap de vint anys, convertit en soldat d’Israel, a Retorn a Haifa (1969). És la literatura dels homes desplaçats, que travessa gairebé sense excepció totes les cultures del segle XX i troba en Kanafani un dels seus grans poetes.

Les novel·les breus de Gassan Kanafani no expliquen la història de la Nakba, la “catàstrofe” del 1948 que va conduir a l’expulsió dels palestins del seu país: li donen carn i ossos a través de personatges que no tenen res d’herois ni de mites.

L’AUTOR

Font: masarbadil.org

Ghassan Fayiz Kanafani, més conegut com a Ghassan Kanafani (Akka, 9 d’abril de 1936-Beirut, 8 de juliol de 1972), fou un escriptor, periodista i activista polític palestí. Tingué una gran influència en la modernització de la literatura àrab i ha esdevingut una de les figures preeminents de la literatura palestina. Morí en un atemptat dels serveis secrets israelians a Beirut amb una bomba al seu cotxe.

+++++++++++++++

La NOVEL·LA de GENER de 2024

Per començar l’any, els i les membres del Club de Lectura Lletres de Colors llegiran la novel·la El mag de l’escriptor irlandès Colm Tóibín.

SINOPSI

Any 1933. Thomas Mann i la seva dona abandonen Alemanya anticipant l’horror del nazisme. Ell és l’escriptor més famós del seu temps, però quins secrets oculta la seva ànima turmentada? El Mag explica la història d’un home imperfecte i ambivalent. L’home que amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial va situar-se al costat fosc de la història. El pare de sis fills que va amagar la seva homosexualitat. L’escriptor reconegut amb el Premi Nobel que va desertar la pàtria que l’havia inspirat per a no tornar-hi mai. Amb el preciosisme literari que el caracteritza, Colm Tóibín s’endinsa en la vida íntima de Thomas Mann i desplega la història trepidant i devastadora del segle XX.

L’AUTOR

Font: Peter Bevan

Colm Tóibín (Enniscorthy, 1955) és escriptor, periodista i professor de Literatura comparada a la Universitat de Columbia. Va viure a Barcelona entre els anys 1975 i 1978, experiència de la qual van sorgir Homenatge a Barcelona (Columna, 2003) i El sur (Emecé, 2003). El seu retorn a Irlanda, l’any 1978, marca l’inici de la seva carrera periodística, que compaginà amb l’escriptura de viatges. Actualment escriu per a The New York Review of Books i la London Review of Books, entre altres publicacions. L’obra de Tóibín, considerat una de les figures literàries actuals més importants d’Irlanda, comprèn tant novel·la com assaig i teatre, i ha estat traduïda a més de trenta idiomes. Entre els seus títols principals, en destaquen Brooklyn (Amsterdam Llibres, 2010, Lumen, 2010), El faro de Blackwater (Edhasa, 2002), Nuevas maneras de matar a tu madre (Lumen, 2013) i El testament de Maria (Amsterdam Llibres, 2014 / Lumen, 2014) o Nora Webster (Lumen i Amsterdam, 2016). Els seus darrers llibres són el recull de poemes Vinegar Hill (Carncanet Press, 2022) i El mag (Amsterdam i Lumen, 2022), amb el qual ha guanyat el premi Rathbones Folio de literatura.

Sant Cugat Sesgarrigues