NOTÍCIES

Nova biblioteca a Calafell

 

Per accedir a la notícia publicada al setmanari La Fura, clica en l’enllaç de continuació:

http://lafurapenedes.cat/generalitat-aprova-nova-subvencio-300-000-euros-nova-biblioteca-calafell/

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

El Vendrell viu Pau Casals

A continuació podeu consultar com va ser l’acte inaugural del Mes Pau Casals que va tenir lloc el passat 21 de setembre.

Hi ha els textos de les poesies que es van llegir, el missatge Pau Casals als Jocs Florals de Nova York a l’octubre de 1951 i peces musicals que es van interpretar.

0001

0002

0003

0004

Per a més informació podeu consultar la següent direcció electrònica:

http://associaciopaucasalselvendrell.cat/

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Premi Nobel de Literatura 2017

kazuo

Aquesta setmana es van donar a conèixer els guanyadors dels Premis Nobel d’enguany.

En la categoria de literatura va ser el britànic Kazuo Ishiguro qui s’endugué el guardó.

Qui és Ishiguro?

Nascut a Nagasaki el 1954 va viure a Anglaterra a partir dels sis anys, allà hi va rebre una formació acadèmica absolutament occidental, des de l’educació primària fins als estudis superiors, que va cursar a la Universitat de Kent. Posteriorment es va doctorar en Escriptura creativa per la Universitat d’East Anglia, on va rebre una marcada influència del novel·lista Malcolm Bradbury, qui havia fundat i impartit aquests cursos doctorals.

Kazuo Ishiguro va començar a donar-se a conèixer en els cercles literaris del Regne Unit al començament de la dècada dels vuitanta, tot i que prèviament ja havia aconseguit que li publiquessin alguns articles i relats en diverses revistes literàries.

El 1982 va donar va portar a impremta la seva primera narració extensa, una novel·la titulada Pàl·lida llum als turons, la qual va rebre el prestigiós premi “Winifred Holtby”. La seva següent novel·la, Un artista del món flotant (1986), es va fer creditora d’un altre no menys important guardó, el premi “Whitbread” de Literatura.

Amb aquestes dues targetes de presentació, no resulta estrany que la seva tercera novel·la, titulada El que resta del dia (1989), fos rebuda amb grans elogis per part de la crítica i els lectors anglesos. Aquesta novel·la -que va reportar al jove Ishiguro un altre guardó britànic: el “Booker Prize” – constitueix una lúcida i amarga reflexió sobre la vacuïtat i esterilitat de tantes vides humanes, reflectides en la narració d’un típic majordom anglès que, en primera persona, va recordant els diferents detalls que han marcat la seva experiència laboral, per acabar constatant com ha malgastat la seva vida de manera estúpida i irrecuperable.

El que resta de dia (portada a la gran pantalla pel director nord-americà James Ivory el 1993), és alhora una terrible història d’amor i una colpidora visió de la impotència que sent un ésser humà quan arriba a comprendre que ha renunciat a la seva vida a canvi d’haver complert amb el que creia que era el seu deure. L’èxit d’aquesta novel·la (que, en la seva versió cinematogràfica, va  ser interpretat per Anthony Hopkins i Emma Thompson), rau no només en la seva extraordinària presentació d’uns personatges típicament anglesos, sinó també en la seva minuciosa reconstrucció històrica dels esdeveniments posteriors a la II Guerra Mundial.

Llibres

  • Una pàl·lida vista dels turons (A Pale View of Hills, 1982)
  • An Artist of the Floating World (1986)
  • El que resta del dia (The Remains of the Day, 1989)
  • Els inconsolables (The Unconsoled, 1995)
  • Quan érem orfes (When We Were Orphans, 2000)
  • No em deixis mai (Never Let Me Go, 2005)
  • The Buried Giant, 2015)

Accés directe a la notícia del diari digital ara.cat a través del següent enllaç:

http://llegim.ara.cat/actualitat/premi-Nobel-Literatura_0_1882011891.html

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Carles Capdevila. Humor i educació

El periodista Carles Capdevila va morir dijous 1 de juny a la nit a l’edat de 51 anys. En feia dos que lluitava contra el càncer.

De jove, Carles Capdevila (Hostalets de Balanyà 1965-Barcelona 2017) va introduir-se a la ràdio amb el programa Guirigall de Ràdio Pista.  Llicenciat en filosofia i periodista, va ser redactor de la secció de Societat del diari Avui i, llavors, es va convertir en cap d’aquesta àrea. Del 1992 al 1994 visqué a Nova York com a corresponsal de premsa i d’aquesta estada en sorgí el llibre Nova York a la catalana, que retrata tota mena de vinculacions catalanes amb la ciutat en els darrers cent cinquanta anys.

Amb una llarga trajectòria en premsa, ràdio i televisió, va ser director-fundador del diari Ara, després d’haver-ne estat el director durant cinc anys, des del moment en què sortí per primer cop al carrer el dia 28 de novembre de 2010.  Entre d’altres, ha estat articulista d’opinió dels diaris Avui, El Periódico de Catalunya i El 9 Nou (1995-2010), director i conductor del programa Eduqueu les criatures (Catalunya Ràdio), director i presentador del programa Qui els va parir (TV3), i col·laborador als espais El club i Divendres (TV3). També va col·laborar amb l’equip del programa de ràdio Minoria absoluta (RAC 1).

Va escriure diversos llibres, com Criatura i companyia (Premi Pere Quart d’humor i sàtira 1999) i, dins del pseudònim col·lectiu Germans Miranda, El Barça o la vida i Tocats d’amor. També va escriure textos per a llibres de Les tres bessones, il·lustrats per Roser Capdevila.

Altres obres seves són: Jo vull ser famós (La Campana, 2001), Alguna pregunta més: antologia de 10 anys de disbarats (La Campana, 2004), “Entendre el món”. Converses amb onze pensadors contemporanis (Arcadia, 2015), “Educar millor”Onze converses per acompanyar famílies i mestres” (Arcàdia, 2015), Els Arrugats, quina troballa més dolça! (La Galera, 2015), Parir amb humor (La Campana, 2016) i La vida que aprenc (Arcàdia, 2017).

Amb aquest darrer treball, Capdevila, qui  fa anys que pren apunts cada dia, i els comparteix, sobre el que li passa i com hi reacciona, posa en pràctica un periodisme que vol prioritzar la vida sobre les notícies.

El 23 d’agost de 2015 va anunciar als treballadors del diari que se li havia detectat un càncer colorectal, i el 30 d’agost ho va publicar als lectors. A partir d’aquest moment decideix continuar la seva activitat professional però adaptant-la a la seva nova situació de salut.

Carles_Capdevila_2016-003
Capdevila va rebre el Premi Nacional de Comunicació el 2016 de mans del President de la Generalitat Carles Puigdemont

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Aprovat el Pla de Lectura 2017-2020

 

Accés directe a la notícia del diari digital ara.cat:

http://www.ara.cat/cultura/Govern-aprova-Pla-lectura-milions_0_1801019990.html

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Adéu a salvador Pàniker, escriptor i filòsof català

 

Filòsof, enginyer industrial, escriptor i editor

“No sóc ateu perquè l’ateisme no és compatible amb Juan Sebastián Bach”

paniker
Va néixer l’1 de març de 1927 a Barcelona.

La seva mare era catalana i el seu pare un indi que va arribar a Espanya el 1916 com a representant d’una empresa alemanya.

Pániker, és un títol nobiliari del sud de l’Índia, altíssima casta de guerrers, generació de Nehru, “va venir a Europa a estudiar i no va voler tornar fins que l’Índia fos independent, aleshores, ja no va poder“. Allà va deixar un fill i un matrimoni convingut.
És també germà del filòsof i escriptor Raimon Pannikar.

Professor a la Universitat de Barcelona de Metafísica i Filosofia, ha dedicat gran part del seu treball a una aproximació a la mort. Fundador i director de l’editorial Kairós, especialitzada en temes d’antropologia, ecologia, psicologia transpersonal i nova consciència. Premi Internacional de Premsa. Premi Godó Lallana de periodisme. President d’honor de l’Associació d’Amics de l’Índia. President de l‘Associació pel dret a morir dignament (DMD). Col·laborador habitual dels diaris “La Vanguardia” de Barcelona i “El País” de Madrid.
Entre els seus llibres destaquen: “Els signes de les coses“, “Teoria de l’Home secular“, “La dificultat de ser espanyol“, “Aproximació a l’origen“, “Assajos retroprogresius“, “Primer testament“, “Segona memòria“, “Filosofia i mística “,” Converses a Madrid “,” Converses a Catalunya “,” Quadern Groc “, un diari que recull les anotacions del filòsof i escriptor entre els anys 1993 i 1994. Entre els seus últims assajos sobre filosofia figuren” Aproximació a l’origen “(2009) i” Asimetries “(2008). Amb “Diari de tardor” segueix la trajectòria iniciada amb Primer testament (1985) i Segona memòria (2000). El volum cobreix els anys que van de 1996 a 2000 i inclou la mort d’una de les seves filles.

Salvador Pániker va presidir durant gairebé dues dècades l’associació Dret a Morir Dignament, des de la qual va defensar l’eutanàsia.

Salvador Pániker va morir l’1 d’abril de 2017 a Barcelona, als 90 anys.

Accés directe a la notícia del diari digital ara.cat:

http://www.ara.cat/cultura/Mor-lescriptor-filosof-Salvador-Paniker_0_1769823256.html

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Santi Vila anuncia la creació de la Direcció General del Llibre, Biblioteques i Foment de la Lectura

 

Accés directe a la notícia del diari digital ara.cat:

http://www.ara.cat/cultura/Direccio-General-Llibre-Biblioteques-Lectura_0_1765023635.html

Sant Cugat Sesgarrigues