Escriptors i escriptores

21 d’abril de 2017

JUGUEM AMB LES POESIES DE

Jordi Sarsanedas

El passat 21 d’abril, per commemorara la diada de Sant Jordi, la Sala de Lectura Antoni Margarit va organitzar una activitat original i dirigida a tots els públics.

A les 7 de la tarda, els participants es trobaren a la sala. Per introduïr l’acte, la M.Àngels va fer una breu biografia sobre el protagonista que s’havia escollit: Jordi Sarsanedas (1924-2006) qui fou poeta, prosista i activista cultural català.

IMG-20170423-WA0045

Jordi Sarsanedas  es va llicenciar en lletres a la Universitat de Tolosa (Llenguadoc), va exercir de professor de llengua i de literatura franceses a Barcelona, va fer un lectorat a Glasgow a final dels quaranta. Va començar publicant poesia, A trenc de sorra (1948), però l’èxit més notable d’aquells primers anys va ser el recull de narracions Mites (1954) i, l’any següent, del poemari La Rambla de les flors. L’escriptor deia sovint que el compromís amb la cultura li havia robat temps d’escriure. De fet, a partir del 1999, Sarsanedas obre una etapa nova, amb la publicació del poemari Cor meu, el món. I el 2005, dedicat completament a escriure, és un any prolífic i excepcional per a l’escriptor, amb l’aparició del llibre de poemes Silencis, respostes, variacions (Proa) i el llibre de contes Una discreta venjança (Ed. 62).

Va rebre nombrosos premis, entre ells els Premis Crítica Serra d’Or, i també va obtenir la Creu de Sant Jordi i el Premi Honor de les Lletres Catalanes entre altres.

A continuació va començar l’activitat. Es tractava d’un treball conjunt en què, a partir dels primers versos d’alguns poemes de Sarsanedas, els participants, voluntàriament, podien afegir un vers per a continuar-lo i crear un poema nou a partir de l’original.

L’activitat, que no tenia res a veure amb el que s’havia anat fent fins aleshores, comptava també amb una pantalla on s’hi anava escrivint tot el nou poema per tal que fos més fàcil la inventiva.

Els participants van quedar contents d’haver pogut formar part d’una activitat tan original com imaginativa.

IMG-20170423-WA0044

A la Sala de Lectura hi haurà un petit dossier amb tots els poemes que es van crear aquell dia i també dels originals per a poder comparar els dos treballs.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Sant Cugat Sesgarrigues