Lectures 2022

La NOVEL·LA de Març de 2022

Aquest mes, la novel·la escollida serà El abanico de seda, de l’escriptora xinesa-americana Lisa See.

SINOPSI

Font: amazon

En una remota província de la Xina, les dones van crear fa segles un llenguatge secret per comunicar-se lliurement entre si: el nu shu. Aïllades a casa seva i sotmeses a la fèrria autoritat masculina, el nu shu era la seva única via d’escapament. Mitjançant els seus missatges, escrits o brodats en teles, ventalls i altres objectes, testimoniaven un món tan sofisticat com implacable.

L’any 2002, l’autora d’aquesta novel·la va viatjar a la província de Huan, bressol d’aquesta escriptura fonètica mil·lenària, per estudiar-la en profunditat. La seva prolongada estada li va permetre recollir testimonis de dones que la coneixien, així com de també a l’última parlant de nu shu, la nonagenària Yan Huanyi. A partir de les investigacions, Lisa See va concebre aquesta commovedora història sobre l’amistat entre dues dones, Lliri Blanc i Flor de Neu.

L’ AUTORA

Font: discoverynikkei.org

Autora americana d’origen xinès, Lisa See és coneguda per les seves novel·les d’estil costumista, ambientades majoritàriament a la Xina, amb especial atenció a la seva història recent i a la creació de personatges.
See va néixer a París, però va créixer al Chinatown de Los Angeles, on el seu avi era una important figura dins de la comunitat xinesa. Va estudiar a la Universitat de Loyola Marymount (Los Angeles) i va treballar com a periodista i redactora per a mitjans com Vogue o Self abans de dedicar-se per complet a la literatura, on també ha signat treballs sota el pseudònim de Monica Highland.
A See se la coneix pel seu interès a recuperar la importància de la cultura xinesa a ciutats com Los Angeles, sent una conferenciant habitual a centres com el Museu Smithsoniano d’Art Americà, situat Washington. Al llarg de la seva carrera ha obtingut mencions dels Premis Asian/Pacific i de diverses associacions culturals i socials xinoamericanes.
Entre les seves obres hi ha El ventall de seda, El pavelló de les peònies i Nines xineses.


La NOVEL·LA de Febrer de 2022

 

La novel·la escollida en aquesta ocasió és Un amor, de l’escriptor català Alejandro Palomas.

SINOPSI

Font: planetadelibros

Al reduït univers familiar de l’Amalia i els seus tres fills, la Silvia, l’Emma i en Fer, l’engranatge es mou al ritme desacompassat de les emocions. És una família típica i, sobretot, molt real. Però arriba un dia especial a les seves vides. L’Emma es casarà i tots se submergeixen en les tasques per organitzar el millor casament. La nit prèvia a la cerimònia, una trucada trenca l’harmonia familiar. La Silvia, l’Emma, ​ en Fer i altres parents es conjuren per poder celebrar alhora l’aniversari de l’Amàlia, que coincideix inevitablement amb la data del casament. 24 hores d’acceleració emocional que els posaran a tots a prova.

L’AUTOR

Font: epe.es

Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) és un escriptor català. Llicenciat en filologia anglesa per la Universitat de Barcelona i màster en Poesia al New College de San Francisco. És traductor literari en diverses editorials. També, realitza tallers d’escriptura creativa, i col·labora en diferents mitjans de comunicació.

Les seves novel·les són, en general, de temàtica comuna: els problemes d’incomunicació i dificultats familiars.

 

Sant Cugat Sesgarrigues