Presentacions de llibre

5 d’abril de 2019

PARTICULAR HISTÒRIA D’INICIS I FINALS

Manel Capellades Miret

El passat divendres 5 d’abril va tenir lloc a la Sala de Lectura Antoni Margarit la presentació de la primera novel·la del Manel Capellades.

L’acte va ser dirigit per la M. Àngels Tenas, l’Emma Muriel i el mateix autor.

L’autor del llibre va ser el que va donar el tret de sortida a l’acte amb una divertida trucada telefònica que va arrencar el somriure a més d’un.

La M. Àngels va continuar la presentació explicant el currículum del Manel. Des dels estudis que tenia, les entitats de les quals havia format part, de les feines que ha tingut, dels llocs on ha viscut i de les molt i variades facetes d’aquest veí de Ca la Joaneta.

I l’Emma va organitzar una activitat en la que el públic que ho volia podia escriure en uns papers de colors una paraula que li inspirés el sentiment de l'”amor”, després els va recollir i els va anar llegint. Van sortir expressions de tot tipus com per exemple: il·lusió, tendresa, paciència, bondat, harmonia, on ets?…

Finalment, el Manel va fer una breu presentació dels personatges principals de la novel·la a través d’un joc d’endevinalla. Llegia unes característiques i algú del públic deia un dels noms Olga, Marçal, Lola, Víctor… Algun el van encertar i d’altres no.

Va acabar l’acte fent un petit reconeixement a una amiga que no va poder assistir a l’acte i va passar el vídeo promocional del llibre amenitzat amb una agradable música i, finalment, va agrair de tot cor l’assistència de la setantena de persones que van ser presents a la presentació. Familiars, amics i coneguts que no es van voler perdre aquest debut literari.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

28 d’abril de 2017

LA GERMANA GRAN

Jesús Lana

18è Premi El Lector de l’Odissea

9788482648170

El passat divendres 28 d’abril va tenir lloc a la Sala de Lectura Antoni Margarit la presentació de l’obra guanyadora del 18è Premi El Lector de l’Odissea.

Enguany, el guardó se l’ha endut el martorellenc Jesús Lana amb la seva primera novel·la La germana gran.

La presentació va anar a càrrec del mateix escriptor i de Melcior Comes, professor de l’autor que exerceix a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Entre els dos van realitzar una presentació amena en format d’entrevista en què Jesús Lana va anar exposant com havia nascut la novel·la i el procés que havia seguit per desenvolupar-la.

20170428_194737

20170428_202756

ARGUMENT

“NO ET REFIÏS DELS ESTRANYS… Quan en Mat veu entrar la noia d’ulls negres al bar on malgasta les hores de periodista en atur, separat i en caiguda lliure, poc es pensa que la desconeguda el pot ajudar. I més encara si, de fet,és aquesta americana enigmàtica la que demana ajuda. I que, al capdavall, prou podria ser que ni ella ni el que li demana siguin ben bé el que semblen. De Kentucky a Barcelona, La germana gran és un viatge d’anada i tornada entre unesvides que estan en parèntesi. Un trajecte cap al mal i la venjança, però també a l’amor, la sort i a l’indret de l’ànima on es tanquen les ferides”.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

10 de febrer de 2017

El Pirata Octavi

El passat divendres 10 de febrer va tenir lloc a la Sala de Lectura Antoni Margarit la presentació del conte “El Pirata Octavi” a càrrec de l’autora del text, Anna Bonet i de l’il·lustrador Joan Ramón Buisan.

L´Octavi és un nen de nou anys d´Avinyonet del Penedès, alumne de l´escola Les Vinyes de Sant Cugat. Va néixer amb una aplàsia de tíbia, és a dir, li faltaven els ossos que connecten la tíbia amb el turmell. Als dos anys i mig, aconsellats pels metges, li van amputar el peu. Des d ´aleshores, l´Octavi ha viscut un martiri per trobar una pròtesi que li anés bé per poder caminar adequadament. Per aquest motiu, la seva mare, Anna Bonet, mestra de l´escola, ha escrit el conte «El Pirata Octavi».

IMG-20170210-WA0007
D’esquerra a dreta: Anna Bonet, M. ÀNgels Tenas, Octavi, Joan Ramón

Una quarentena de persones, entre grans i petits van venir a la presentació per donar suport a aquesta família.

IMG-20170210-WA0011

Des de la Sala de Lectura Antoni Margarit també ens agradaria contribuir donanat a conèixer la història de El Pirata Octavi, per això animem a tots els lectors a visitar la pàgina web http://www.elpirataoctavi.com

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

27 de gener de 2017

La Senyoreta Sara

0001

El passat 27 de gener va tenir lloc la presentació del llibre “Sara Kirchner Catalá: La Senyoreta Sara”.

L’acte vas ser organitzat conjuntament amb l’Institut d’Estudis Penedesencs i la presentació va anar a càrrec del seu autor Jordi Vidal Pla. Més de vint persones van assistir-hi.

“El cas de Sara Kirchner no és únic. Per entendre la nostra Història caldria que sortissin a la llum moltes altres les històries. Històries de professores i mestres que van ser capaços d’estimular en els seus alumnes la passió pel coneixement. Potser llavors podríem entendre la magnitud de la gran desfeta moral que va representar l’any 1939 i valoraríem, més enllà de la poesia, la tasca callada i constant de tots aquells que en plena dictadura ens van «salvar els mots» i els valors propis de les èpoques de llibertat.”

Jordi Vidal Pla qui havia sigut professor d’història a l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès ha escrit aquest llibre sobre la vida d’aquesta entranyable professora a qui no va resultar fàcil exercir de docent.

3
Sara Kirchner Catalán

Sara Kirchner Catalán (Barcelona 1894, Vilafranca 1990) estudià filosofia i lletres. Professora d’ensenyament mitjà i historiadora de l’art, la seva formació tenia una clara influència de la filosofia alemanya, cultura a què estava vinculada pels seus orígens familiars. El 1937 arribà a Vilafranca per impartir docència. Va realitzar classes de geografia, d’història i d’art als “Instituts” entre els anys 1937 i 1955, on va ser coneguda com “La Senyoreta Sara”. Al 1955 una maniobra política la va apartar del seu lloc de treball i, gràcies a Josep M. de Fàbregas, va poder continuar treballant, de bibliotecària, a l’Estació Enològica durant gairebé trenta anys.

La biografia de Sara Kirchner és la història d’una persona, d’una dona, d’una professora que va deixar empremta en tota una generació de manera callada, ètica i apassionada. VA ser també un exemple de supervivència i d’exili interior durant la guerra, la dura postguerra, els temps del desenvolupament econòmic i, fins i tot, durant la Transició Democràtica.

Al llarg de la presentació, Jordi Vidal va oferir una pinzellada de varis dels moments més importants de la vida d’aquesta dona aportant informació extreta de documents originals i converses amb gent que la conegué, fins i tot es va poder escoltar fragments d’una entrevista que se li realitzà.

20170127_191338
Moment de la presentació

Sant Cugat Sesgarrigues