Presentacions de llibre

16 de febrer de 2024

EL ORIGEN DE LOS PRODIGIOS

Carol García Casas

La primera presentació de llibre de l’any va ser entorn la novel·la El origen de los prodigios, en aquesta obra s’aborda l’estreta relació de la consciència amb l’univers.

En l’acte hi havien de participar l’autora, Carol García, acompanyada de la nostra veïna Gemma Marcos, amiga de la primera. Per motius personals, a l’acte només hi va poder assistir la Gemma que va  explicar a la vintena d’espectadors que encara hi ha molts misteris al voltant del moment de la mort.

Carol García, biòloga de professió amb moltes ganes de respondre preguntes, ha estat estudiant la relació entre la ciència fronterera i la condició humana

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

21 d’abril de 2023

ÀNIMA MORTA

Lluís Sanahuja Munné

Emmarcat en els actes de la festivitat de Sant Jordi, la Sala de Lectura va organitzar la presentació del llibre Ànima morta.

Aquest llibre ens transporta a dos moments del passat del nostre país: el 20 de novembre de 1975, relatat en temps present, i el període anterior i posterior a la Guerra Civil espanyola, escrit en passat.
Franco agonitza al seu llit de mort. En una masia aïllada al Penedès, la Maria i el seu sogre invàlid comparteixen sostre en una relació tensa i viciada.
L’arribada d’una carta del fill de la Maria, Marcel, serà el detonant perquè aflorin tots els conflictes del passat que fins ara havien estat soterrats.

El seu autor va preparar un acte amè i distès en el qual la interacció amb el públic va ser part important de la presentació. Lluís Sanahuja va rebre el primer premi en el IV Premi de Novel·la breu Vila de Porreres 2021 (Illes Balears).

*aquest llibre es troba a la Sala de Lectura disponible per al préstec.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

3 de març de 2023

ERMESSENDA, EL TRESOR DE CARCASSONA

Josep Tort Miralles

Emmarcat dins els actes de celebració del Dia de la Dona que organitza l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues, a la Sala de Lectura es realitzà la presentació del llibre Ermessenda, el tresor de Carcassona.

Va ser el mateix autor qui presentà el llibre. Josep Tort Miralles (Moja, 1969) ha publicat novel·la històrica amb l’editorial Andana i participat en les edicions de diferents publicacions del grup de Memòria històrica de l’Ateneu mogenc, també és membre del col·lectiu Mir Geribert centrat en la divulgació del personatge històric que dona nom al grup.

Ermessenda, el tresor de Carcassona és el primer llibre d’una trilogia la qual desenvoluparà la vida d’aquesta important comtessa catalana en format novel·la.

La participació a aquest acte va ser molt bona.

*aquest llibre es troba a la Sala de Lectura disponible per al préstec.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

11 de novembre del 2022

BALLA, ESPERANÇA, BALLA

Xavier Hernàndez Ventosa

Xavier Hernàndez Ventosa va venir a presentar-nos el seu primer llibre per a adults titulat “Balla, esperança, balla i vuit relats més“. Les vides reals en què s’inspiren aquests relats han estat dures, encara que, finalment, també esperançades. Novel·lar-la i compartir-les ens permet imaginar una societat més justa i acollidora.

Aquest llibre ha estat editat en commemoració del 25è aniversari del Grup Cooperatiu d’inserció laboral Entrem, motiu pel qual també va venir un representant d’aquesta entitat a explicar-nos el seu funcionament, i també ens va acompanyar el Jaume Clos, president de l’entitat santcugatenca d’assistència social Sant Adjutori, els quals també col·laboren amb el grup Entrem.

*aquest llibre es troba a la Sala de Lectura disponible per al préstec.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

27 de maig de 2022

CUC A ENRAONAR

Ramon Marrugat Cuyàs

Ramon Marrugat va venir a presentar dos llibres. El primer, titulat “La llengua del Penedès: del vocabulari i la toponímia al folklore i la literatura“, nascut de les XXVI Jornades d’Estudis Penedesncs celebrades el 2016, llibre que quedà pendent de presentar degut a la crisi sanitària del COVID19; i també ens presentà el seu darrer llibre “Cuc a enraonar. A l’entorn del parlar del Penedès“, fruit d’un acurat estudi sobre paraules i expressions catalanes amb accent del Penedès. Per exemple pèlec, mercoc, torreta en lloc de toll, albercoc i test respectivament. O com s’afegeixen síl·labes a les paraules ‘en’recordar, ‘es’carxofa o ‘es’pessigar. Aquesta presentació ens va regalar un sens fi de curiositats de la nostra terra i del nostre parlar.

A la presentació, també va acompanyar a Marrugat, l’escriptor i historiador vilafranquí Joan Solé Bordes, el qual col·laborà en l’edició del primer dels dos llibres. Solé també va aprofitar per presentar el seu nou treball que ha realitzat conjuntament amb Lluís Eroles Benabarre i que es titula “Americanos del Penedès interior a les Antilles. Comerç i correspondència, els sobreports en cartes prefilatèliques al Penedès“, editat per l’IEP. En aquest estudi es mostra com era la relació de la nostra terra amb les colònies a ultramar, i en especial amb el comerç a les Antilles i el Carib en els segles XVIII, XIX i XX, unes relacions molt complexes i amb molts aspectes en els quals es pot aprofundir.

Moltes gràcies als dos!

*aquests llibres es troben a la Sala de Lectura disponibles per al préstec.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

1 d’octubre de 2021

EL RACÓ DEL FRARE

Nil Bacardit Vinyals

Disseny: M. Àngels Pinyol

El Nil Bacardit és un jove informàtic que va venir a presentar el seu primer llibre titulat “El racó del frare”.

Es tracta d’un recull de diversos relats, la majoria inspirats en fets reals, que ens apropa a vivències de diferents personatges i ens fa reflexionar sobre cada punt de vista.

*aquest llibre es troba disponible per al préstec.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

20 de gener de 2020

EL UNIVERSO MENTAL

Mercè Ferriz i Francesc Vieta

Els nostres veïns Mercè i Francesc, professionals de la psicologia, ens van presentar el seu llibre titulat “El universo mental”.

Segons ens expliquen, “l’univers físic no és l’única realitat, també hi ha un univers mental. Tots dos universos són l’essència de la realitat. No són iguals, però formen part d´una simetria essencial. El que coneixem de l’univers físic ens ajuda a entendre millor com funciona la ment, ja que allò que coneixem i comprenem del que és físic és un relat mental sobre allò que, aparentment, és d’una altra naturalesa.  L’univers té almenys dues maneres diferents de mostrar-se: la Física i la Psíquica.  L’esperança que ens guia és que, comprenent millor tots dos universos i la seva connexió, aconseguim entendre’ns millor i guiem de manera més pacífica i coherent els nostres moviments relacionals amb l’espècie. Per aconseguir estendre ponts entre ment i univers, hem acudit a la física, a la cosmologia, a la psicoanàlisi, a la neurociència, des de l’antiguitat fins al moment actual. I aleshores hem viatjat a l’origen còsmic: el naixement de l’univers. Després d’aportar una nova visió i comprensió del BANG i resolt el dubte existencial de l’ésser o no ésser i haver entès que no hi va haver ni un ou ni una gallina original, ens hem proposat entendre l’espai i el temps, per poder després captar de manera més profunda el moviment físic i mental”.

A través d’una distesa presentació, els autors van aproximar-nos a aquesta visió del que per a ells és l’univers mental humà.

Moltes gràcies!

*aquest llibre es troba disponible per a la seva consulta a sala. No es presta degut a que forma part de la Col·lecció Local de la Sala de Lectura.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

5 d’abril de 2019

PARTICULAR HISTÒRIA D’INICIS I FINALS

Manel Capellades Miret

El passat divendres 5 d’abril va tenir lloc a la Sala de Lectura Antoni Margarit la presentació de la primera novel·la del Manel Capellades.

L’acte va ser dirigit per la M. Àngels Tenas, l’Emma Muriel i el mateix autor.

L’autor del llibre va ser el que va donar el tret de sortida a l’acte amb una divertida trucada telefònica que va arrencar el somriure a més d’un.

La M. Àngels va continuar la presentació explicant el currículum del Manel. Des dels estudis que tenia, les entitats de les quals havia format part, de les feines que ha tingut, dels llocs on ha viscut i de les molt i variades facetes d’aquest veí de Ca la Joaneta.

I l’Emma va organitzar una activitat en la que el públic que ho volia podia escriure en uns papers de colors una paraula que li inspirés el sentiment de l'”amor”, després els va recollir i els va anar llegint. Van sortir expressions de tot tipus com per exemple: il·lusió, tendresa, paciència, bondat, harmonia, on ets?…

Finalment, el Manel va fer una breu presentació dels personatges principals de la novel·la a través d’un joc d’endevinalla. Llegia unes característiques i algú del públic deia un dels noms Olga, Marçal, Lola, Víctor… Algun el van encertar i d’altres no.

Va acabar l’acte fent un petit reconeixement a una amiga que no va poder assistir a l’acte i va passar el vídeo promocional del llibre amenitzat amb una agradable música i, finalment, va agrair de tot cor l’assistència de la setantena de persones que van ser presents a la presentació. Familiars, amics i coneguts que no es van voler perdre aquest debut literari.

*aquest llibre es troba disponible per a la seva consulta a sala. No es presta degut a que forma part de la Col·lecció Local de la Sala de Lectura.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

28 d’abril de 2017

LA GERMANA GRAN

Jesús Lana

18è Premi El Lector de l’Odissea

9788482648170

El passat divendres 28 d’abril va tenir lloc a la Sala de Lectura Antoni Margarit la presentació de l’obra guanyadora del 18è Premi El Lector de l’Odissea.

Enguany, el guardó se l’ha endut el martorellenc Jesús Lana amb la seva primera novel·la La germana gran.

La presentació va anar a càrrec del mateix escriptor i de Melcior Comes, professor de l’autor que exerceix a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Entre els dos van realitzar una presentació amena en format d’entrevista en què Jesús Lana va anar exposant com havia nascut la novel·la i el procés que havia seguit per desenvolupar-la.

20170428_194737

20170428_202756

ARGUMENT

“NO ET REFIÏS DELS ESTRANYS… Quan en Mat veu entrar la noia d’ulls negres al bar on malgasta les hores de periodista en atur, separat i en caiguda lliure, poc es pensa que la desconeguda el pot ajudar. I més encara si, de fet, és aquesta americana enigmàtica la que demana ajuda. I que, al capdavall, prou podria ser que ni ella ni el que li demana siguin ben bé el que semblen. De Kentucky a Barcelona, La germana gran és un viatge d’anada i tornada entre unes vides que estan en parèntesi. Un trajecte cap al mal i la venjança, però també a l’amor, la sort i a ‘indret de l’ànima on es tanquen les ferides”.

*aquest llibre es troba disponible per al préstec.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

10 de febrer de 2017

EL PIRATA OCTAVI

Anna Bonet

El passat divendres 10 de febrer va tenir lloc a la Sala de Lectura Antoni Margarit la presentació del conte “El Pirata Octavi” a càrrec de l’autora del text, Anna Bonet i de l’il·lustrador Joan Ramón Buisan.

L´Octavi és un nen de nou anys d´Avinyonet del Penedès, alumne de l´escola Les Vinyes de Sant Cugat. Va néixer amb una aplàsia de tíbia, és a dir, li faltaven els ossos que connecten la tíbia amb el turmell. Als dos anys i mig, aconsellats pels metges, li van amputar el peu. Des d ´aleshores, l´Octavi ha viscut un martiri per trobar una pròtesi que li anés bé per poder caminar adequadament. Per aquest motiu, la seva mare, Anna Bonet, mestra de l´escola, ha escrit el conte «El Pirata Octavi».

IMG-20170210-WA0007
D’esquerra a dreta: Anna Bonet, M. ÀNgels Tenas, Octavi, Joan Ramón

Una quarentena de persones, entre grans i petits van venir a la presentació per donar suport a aquesta família.

IMG-20170210-WA0011

Des de la Sala de Lectura Antoni Margarit també ens agradaria contribuir donanat a conèixer la història de El Pirata Octavi, per això animem a tots els lectors a visitar la pàgina web http://www.elpirataoctavi.com

*aquest llibre es troba disponible per al préstec

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

27 de gener de 2017

LA SENYORETA SARA

Jordi Vidal Pla

0001

El passat 27 de gener va tenir lloc la presentació del llibre “Sara Kirchner Catalá: La Senyoreta Sara”.

L’acte vas ser organitzat conjuntament amb l’Institut d’Estudis Penedesencs i la presentació va anar a càrrec del seu autor Jordi Vidal Pla. Més de vint persones van assistir-hi.

“El cas de Sara Kirchner no és únic. Per entendre la nostra Història caldria que sortissin a la llum moltes altres les històries. Històries de professores i mestres que van ser capaços d’estimular en els seus alumnes la passió pel coneixement. Potser llavors podríem entendre la magnitud de la gran desfeta moral que va representar l’any 1939 i valoraríem, més enllà de la poesia, la tasca callada i constant de tots aquells que en plena dictadura ens van «salvar els mots» i els valors propis de les èpoques de llibertat.”

Jordi Vidal Pla qui havia sigut professor d’història a l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès ha escrit aquest llibre sobre la vida d’aquesta entranyable professora a qui no va resultar fàcil exercir de docent.

3
Sara Kirchner Catalán

Sara Kirchner Catalán (Barcelona 1894, Vilafranca 1990) estudià filosofia i lletres. Professora d’ensenyament mitjà i historiadora de l’art, la seva formació tenia una clara influència de la filosofia alemanya, cultura a què estava vinculada pels seus orígens familiars. El 1937 arribà a Vilafranca per impartir docència. Va realitzar classes de geografia, d’història i d’art als “Instituts” entre els anys 1937 i 1955, on va ser coneguda com “La Senyoreta Sara”. Al 1955 una maniobra política la va apartar del seu lloc de treball i, gràcies a Josep M. de Fàbregas, va poder continuar treballant, de bibliotecària, a l’Estació Enològica durant gairebé trenta anys.

La biografia de Sara Kirchner és la història d’una persona, d’una dona, d’una professora que va deixar empremta en tota una generació de manera callada, ètica i apassionada. VA ser també un exemple de supervivència i d’exili interior durant la guerra, la dura postguerra, els temps del desenvolupament econòmic i, fins i tot, durant la Transició Democràtica.

Al llarg de la presentació, Jordi Vidal va oferir una pinzellada de varis dels moments més importants de la vida d’aquesta dona aportant informació extreta de documents originals i converses amb gent que la conegué, fins i tot es va poder escoltar fragments d’una entrevista que se li realitzà.

20170127_191338
Moment de la presentació

*aquest llibre es troba disponible per al préstec.

Sant Cugat Sesgarrigues